Har du någonsin varit på plats i en godisfabrik? Du kanske har sett filmer inuti någon sådan? Du kanske tänker på Kalle och chokladfabriken? Den är en helt underbar berättelse. Om du tänker på godisfabriken, vet du säkert att godiset kanske görs i olika led. Först blandas det till en deg kanske i en jättelik tunna, sedan förs degen från en tunnan till en form, som sedan leds till en ugn, eller platta. Sedan leds de färdiga godisarna in på ett band där de sorteras, de fula i en hög och de perfekta i en annan. Sedan läggs alla de perfekta godisarna i burkar som sedan fraktas ut till godisaffärerna, som sedan lägger dem i olika burkar som kunderna sedan plockar ihop till sitt egna plockgodis.
Om vi återgår till godisfabriken, och i stället för godis tänker att det är vatten, eller en annan massa, behöver fabriken rör och ledningar. Det intressanta i detta tanke-experiment är den att om det skulle komma för mycket vatten i ett rör, finns det så kallade elektriska ställdon som automatiskt kan lätta på vattentrycket, leda bort överflödigt vatten eller minska vattentillförseln. För fabriksägaren underlättar dessa ställdon väldigt mycket eftersom de hjälper till att undvika olyckor eller stopp i produktionen, vad det nu är som produceras.
Ibland kan vattnet, eller massan som ska ledas i rör få ett för högt tryck, Då måste man ha säkerhetsventiler som avhjälper det för höga trycket. Säkerhetsventilerna kan antingen ha en fjäder som känner av trycket och slår öppnar ventilen så att trycket pyser ut, med eller utan bälg. De kan vara automatiska och styra vattnet eller massan på egen hand, eller av en dator som styrs från kontrollrummet.